Web Analytics Made Easy - Statcounter

کاهش چشمگیر آمار ازدواج‌های ثبت شده و بالارفتن سن ازدواج جوانان در کنار معضلی به نام ازدواج سفید٬ موجب نگرانی اردوغان در مورد تغییرات جمعیتی ترکیه شده است. ۲۲ دی ۱۳۹۸ - ۰۹:۱۲ بین الملل ترکیه و اوراسیا نظرات - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم٬ جمعیت جمهوری ترکیه در شرایطی به مرز 83 میلیون نفر رسیده که بخش غالب جمعیت این کشور را خانواده‌های محافظه‌کار و اسلامی تشکیل داده و مفاهیم ازدواج و خانواده در این کشور٬ هنوز هم مفاهیمی ارزشمند و تاثیرگذار هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما واقعیت این است که ترکیه٬ از منظر جمعیت٬ تنوع فرهنگی و قومی و همچنین تکثر انواع و اقسام سبک زندگی (Lifestyle)٬ یک کشور کاملاً یکدست نیست.

سبک زندگی خارج از چارچوب ازدواج

در شرایطی که در بسیاری از استان‌های شرق٬ جنوب و استان‌های آناتولی و حاشیه دریای سیاه٬ فرهنگ غالب و سبک زندگی پذیرفته شده بر مبنای سنت اسلامی و قومی شکل گرفته و جوانان در سن معقول 18 تا 25 سال ازدواج می‌کنند٬ در استان‌های غربی ترکیه٬ وضعیت دیگری حاکم است.

به ویژه در استان‌هایی همچون ازمیر٬ آنتالیا٬ استانبول و آنکارا که رنگ و جلوه بیشتری از مدرنیته و سبک زندگی غربی را به خود دیده‌اند٬ «ازدواج» دیگر همانند گذشته٬ یک مفهوم اجتماعی و دینی مقدس نیست و تشکیل خانواده نیز به مانند برگزیدن مجموعه‌ای از مقررات و نگرش‌های اخلاقی و تربیتی٬ مورد ارزیابی جوانان و خانواده‌ها قرار نمی‌گیرد.

به ویژه در کلانشهر استانبول که گفته می‌شود نزدیک به 14 میلیون نفر جمعیت دارد٬ بخش قابل توجهی از جوانان و میانسالان٬ از ازدواج رسمی و دینی و مرسوم گریزان هستند و یکی از سه سبک زندگی زیر را انتخاب می‌کنند:

1.ازدواج سفید و زندگی زیر یک سقف بدون تعهدات مرسوم ازدواج اسلامی.

2.روابط آزاد مقطعی.

3.زندگی در تنهایی و بدون ارتباط با جنس مخالف.

تشویق به ازدواج سفید

اگر قرار باشد از عوامل تشویق و ترغیب جوانان و میانسالان به دوری از ازدواج اشاره شود٬ می‌توان چند عامل مهم را برشمرد:

1.بخشی از خانواده‌ها٬ تا حد قابل توجهی٬ حساسیت خود را به موضوع ازدواج فرزندانشان از دست داده و با روابط خارج از چارچوب ازدواج٬ سازش کرده و کوتاه آمده‌اند.

2.دلایل اقتصادی همچون بیکاری٬ گرانی و افزایش قابل توجه هزینه‌های زندگی٬ قطعاً از عوامل مهم بالا رفتن سن ازدواج است.

3.بسیاری از هنرمندان مشهور و سلبریتی‌های ثروتمند و محبوب٬ اهل ازدواج رسمی و تعهد به خانواده نیستند و روابط گذرا و مقطعی آنان همواره مورد توجه مردم قرار می‌گیرد.

4.بسیاری از شبکه‌های تلویزیونی ترکیه در سریال‌ها و برنامه‌های خود٬ جوانان و میانسالانی را نشان می‌دهند که یا در چارچوب ازدواج سفید و یا به شکل روابط آزاد به زندگی خود ادامه می‌دهند.

مجموع این فاکتورها و برخی متغیرهای دیگر٬ باعث شده که سن ازدواج در ترکیه بالا برود و تعداد بیشتری از جوانان٬ به ویژه جوانان دانشجو و مهاجرین به کلانشهرها٬ رویه و سبک غیردینی ازدواج سفید را برگزینند.

آمارهای نگران کننده

بر اساس آمارهای رسمی بنیاد ملی آمار در ترکیه٬ در سال 2013 میلادی٬ میانگین سن ازدواج برای مردان 27 سال و 3 ماه و برای دختران٬ 24 سال و 1 ماه بوده است. اما این رقم در سال 2018 میلادی دچار تغییر شده و به رقم 27 سال و 7 ماه برای مردان و 24 سال و 6 ماه برای دختران رسیده و در عرض 5 سال میانگین سن ازدواج با افزایش 5 ماهه روبرو شده است.

اما وضعیت سن ازدواج در کلانشهرها اندکی متفاوت است و به عنوان مثال در استانبول٬  میانگین سن ازدواج در هر دو جنس٬ دست کم 1 سال بیشتر از میانگین کشوری است. همچنین در استان‌های شرقی و جنوب شرقی با تراکم جمعیتی غالب کردها٬ میانگین سن ازدواج٬ دست کم 2 سال پایین‌تر از میانگین کشوری است.

حزب حاکم چه می‌گوید؟

حزب عدالت و توسعه به عنوان حزبی که در 18 سال اخیر به شکل یک قبضه قدرت را در دست داشته٬ بر اساس نگرش اسلامی خود همواره مشوق ازدواج جوانان در سن عرف اسلامی است. جالب اینجاست که این تفکر مورد انتقاد لاییک‌ها و گزارش‌گران اتحادیه اروپا قرار گرفته و از هموارسازی راه عقد دختران در سن کمتر از 18 سال٬ انتقاد می‌کنند.

از زمانی که نظام ریاستی در ترکیه تثبیت شده و میزان اقتدار و اختیارات اردوغان افزایش پیدا کرده٬ در سخنرانی‌های او٬ نقش هدایت اجتماعی و تربیتی نیز بیشتر شده است.

نگرانی‌های اردوغان

بر اساس عرف و رسوم سیاسی و اجتماعی ترکیه٬ معمولاً شخص رئیس جمهور٬ شاهد عقد و ازدواج فرزندان اغلب چهره‌های سیاسی و فرهنگی است و معمولاً خانواده‌های سیاسی متنفذ٬ وقت خود را به شکلی تنظیم می‌کنند که  اردوغان و همسرش شاهد عقد باشند.

در این مراسم٬ اردوغان همواره عروس و داماد را تشویق می‌کند که دست کم 3 فرزند به دنیا بیاورند. این قاعده‌ای است که فرزندان اردوغان و نزدیکان او نیز به آن عمل کرده‌اند و حکایت از نگرش خاص دینی و سیاسی اردوغان و حزب حاکم نسبت به معادلات جمعیتی دارد. خود اردوغان هم 4 فرزند دارد و قبل از آن که به خدمت سربازی برود٬ ازدواج کرده است.

اردوغان دو روز پیش در یکی از سخنرانی‌های عمومی خود اعلام کرد:«متاسفانه میانگین سن ازدواج برای بسیاری از پسران و دختران ما به عدد 30 سالگی رسیده است. چنین چیزی قابل قبول نیست. باید زودتر ازدواج کنند. بخشی از جوانان هم مجرد مانده و در خانه هستند. همچنین چیزی که جای نگرانی دارد٬ این است که بسیاری از شبکه‌های تلویزیونی کاری می‌کنند که ازدواج سفید و روابط جنسی خارج از ازدواج را مشروع جلوه دهند. این قابل قبول نیست. ما باید بنیاد خانواده را حفظ کنیم. مگر ما از "بابا دولت" حرف نمی‌زنیم؟ مگر دولت را پدر فرض نمی‌کنیم؟ بابا دولت بر سر کار است و اردوغان نیز در راس این دولت٬ به شما می‌گوید: باید در سن پایین ازدواج کنید.»

صحبت‌های اردوغان با تایید و حمایت ملی‌گرایان و اسلام‌گرایان روبرو شد اما حزب جمهوری خلق به این سخنان واکنش تندی نشان داد و برخی از چهره‌های این حزب از رئیس جمهور خواستند ساکت شود و کاری به ازدواج جوانان نداشته باشد.

همچنین فایق اوزتاراک سخنگوی حزب جمهوری خلق اعلام کرد: «تا زمانی که معضل بیکاری را حل نکرده‌اید حق ندارید از ضرورت ازدواج حرف بزنید.»

حالا شواهد نشان می‌دهد که تحولات اجتماعی و فرهنگی از یک سو و برخی مشکلات اقتصادی از سوی دیگر٬ سنت ازدواج و روابط دو جنس را در کشور اسلامی ترکیه تا حد قابل توجهی دگرگون کرده و این مساله موجب نگرانی حزب عدالت و توسعه و رهبر آن شده است.

انتهای پیام/

R7650/P/S8,1414/CT7 واژه های کاربردی مرتبط ترکیه

منبع: تسنیم

کلیدواژه: ترکیه ترکیه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۴۷۴۹۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

والدین با استقلال‌طلبی نوجوانان مواجهه منفی نداشته باشند

ایسنا/قزوین یک روانشناس گفت: استقلال‌طلبی نوجوانان با جملاتی چون من بزرگ شدم یا با من مثل بچه‌ها رفتار نکنید، ظاهر می‌شود و متأسفانه والدین در برابر استقلال‌طلبی فرزند خود جنگ قدرت به راه می‌اندازند. به والدین توصیه می‌کنم در برابر ویژگی استقلال‌طلبی به فرزند خود فشار وارد نکنند چراکه درنهایت این رفتار والدین باعث باخت آنان می‌شود و شرایط را بحرانی می‌کند.

فاطمه نوری در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: دوران نوجوانی حدفاصل بین کودکی و بزرگسالی و فرصت آماده شدن برای تغییر است، تفاوت‌هایی بین دوران کودکی و نوجوانی وجود دارد و خانواده‌ها به همین دلیل که فرزندانشان به‌اصطلاح از دوره «دختر خوب» و «پسر خوب» به‌یکباره پا به دوران نوجوانی و دنیای جدیدی می‌گذارند دچار مشکل و استرس می‌شوند.

وی افزود: پیش‌نوجوانی از ۱۰ تا ۱۱ سالگی شروع می‌شود و در این سن نشانه‌هایی نوجوانی همچون رویش موی زیر بغل ظاهر می‌شود، مرحله دوم نوجوانی اولیه بین ۱۱ تا ۱۳ سالگی است که از آن به‌عنوان آغاز نوجوانی یاد می‌شود و بیشتر والدین در این سن با نوجوان خود با مشکل مواجه می‌شوند، نوجوانی میانی هم بین ۱۴ تا ۱۶ سالگی است که نوجوان در این سن ارتباط بیشتری با همسالان خود دارد و شروع به دور شدن از خانه و خانواده می‌کند.

این روانشناس تصریح کرد: پایان نوجوانی از سن ۱۷ سالگی به بالا رقم می‌خورد اما مشکل دیگری که در دوران نوجوانی وجود دارد نوجوانی گسترده شده است یعنی افرادی که ۱۸ سالگی را گذرانده‌اند اما هنوز ویژگی دوره نوجوانی آنان تمام نشده و مهارت خودکنترلی و حتی قدرت تصمیم‌گیری ندارند.

وی ادامه داد: نوجوانی با بلوغ جسمانی شروع می‌شود و این اولین ویژگی در تمامی نوجوانان است، در این شرایط هورمون مغز و بدن در حال تغییر است تا فرد در آینده تولیدمثل کند و بتواند به‌عنوان یک فرد مستقل به زندگی خود ادامه دهد.

نوری بیان کرد: پسران معمولاً بین ۱۱ تا ۱۶ سالگی اما دختران زودتر به بلوغ می‌رسند، باور غلطی وجود دارد که دختران چون زودتر به بلوغ می‌رسند پس رشد عقلانی بیشتری دارند اما این باور کاملاً غلط است اگرچه بلوغ دختران زودتر شروع می‌شود اما پسران خود را به رشد عقلی برابر می‌رسانند.

وی خاطرنشان کرد: ویژگی دوم نوجوانی تمایل رابطه با همسالان و عدم شرکت در جمع و میهمانی‌ها است و همین موضوع سبب می‌شود تمایل به ارتباط با جنس مخالف در نوجوان افزایش پیدا کند، همه این موارد از ویژگی‌های طبیعی و به‌هنجار دوره نوجوانی است اما خانواده‌ها می‌توانند با به‌کارگیری راهکارهایی چون پیش‌آگاهی دادن در خصوص دوره بلوغ به فرزندان خود، پیامدهای منفی این ویژگی‌های طبیعی را کاهش دهند.

اهمیت پرورش استعداد در کودکی

این روانشناس تصریح کرد: برای جلوگیری از پیامدهای منفی ویژگی‌های طبیعی دوره نوجوانی، والدین می‌توانند استعدادهای فرزند خود را در دوره کودکی پرورش دهند و با آشنایان و بستگان ارتباط داشته باشند چراکه تحقیقات نشان داده خانواده‌هایی که از دوران کودکی فرزند خود در جمع بستگان شرکت می‌دهند در نوجوانی فرزندانشان مشکلات کمتری را تجربه می‌کنند.

وی در خصوص راهکارهایی برای کاهش جنبه‌های منفی دوره نوجوانی بیان کرد: مواردی همچون تشویق نوجوان، انتقاد نکردن بیش‌ازحد، اهمیت دادن به نظرات او و مشارکت دادن می‌تواند جنبه‌های منفی دوره‌های نوجوانی را کاهش دهد.

نوری اظهار کرد: یکی دیگر از ویژگی‌های دوره نوجوان هیجان‌طلبی و استقلال‌طلبی است به همین دلیل ممکن است نوجوان دست به انتخاب و رفتارهای هیجانی بزند، والدین برای کنترل این شرایط باید برای فرزند خود وقت بگذارند، با هم به بازیگاه و طبیعت بروند چراکه این امر سبب مدیریت هیجان‌طلبی در نوجوانان می‌شود.

وی بیان کرد: استقلال‌طلبی نوجوانان با جملاتی چون من بزرگ شدم، با من مثل بچه‌ها رفتار نکنید، اینجا اتاق خودمه و من برای پوششم تصمیم می‌گیرم ظاهر می‌شود و متأسفانه والدین در برابر استقلال‌طلبی فرزند خود جنگ قدرت به راه می‌اندازند. به والدین توصیه می‌کنم در برابر ویژگی استقلال‌طلبی به فرزند خود فشار وارد نکنند چراکه درنهایت این رفتار والدین باعث باخت آنان می‌شود و شرایط را بحرانی می‌کند.

این روانشناس گفت: میل به متفاوت بودن از دیگر ویژگی‌های دوره نوجوانی است. در این دوره والدین شاهد رفتارهای پرخطری همچون سیگار کشیدن، لباس‌های عجیب پوشیدن و رانندگی و موتورسواری پرسرعت در فرزند خود هستند که در این شرایط خانواده باید فضایی چون پرورش استعدادها و ارتباط دوستانه و عمیق با فرزند را فراهم کند که این میل به متفاوت بودن به شکل مثبت بروز پیدا کند.

وی در پایان اظهار کرد: آخرین ویژگی نوجوانی تلاش نوجوان برای دستیابی به هویت شغلی، تحصیلی، عاطفی و اجتماعی است که با مواردی چون سردرگمی و بی‌هدف بودن و تغییر چندباره علایق و عادات و وسایل شخصی نمایان می‌شود، رسیدن به هویت در دوره نوجوانی و حتی تا اوایل دوره جوانی ادامه دارد و تا وقتی‌که فرد بتواند خود را پیدا کند دائماً از شاخه‌ای به شاخه دیگر می‌پرد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • اردوغان از دست دادن با مارک روته اجتناب کرد؟ + فیلم | وقتی دست آقای سیاستمدار روی هوا ماند!
  • اردوغان از دست دادن با مارک روته اجتناب کرد+ فیلم
  • سودای هلند برای ریاست بر ناتو و نقش ترکیه
  • نقش جاده ابریشم ترکیه در معادلات خاورمیانه/ اردوغان پروژه آمریکا را دور زد؟
  • احمد داود اوغلو با هنیه دیدار کرد
  • رسانه عبری: باکو میانجی بالقوه تل‌آویو و آنکارا است
  • مقامات سیاسی ترکیه و دردسر خودروهای لوکس
  • والدین با استقلال‌طلبی نوجوانان مواجهه منفی نداشته باشند
  • دغدغه رهبر انقلاب پیرامون فرزندآوری و ازدواج مجرّدان
  • آیت‌الله مظاهری: روش مواجهه با جوانان، دهن‌کجی و رَمی به بی‌عقلی و بی‌دینی نیست